Ленд Ровър

Ленд Ровър Следвоенна Великобритания изпитва остра недостатъчност от производствени ресурси и поръчки. Правителството на Н.В. крал Джордж VІ с премиер Клемънт Атли поставя ултиматумът “Експорт или смърт”.

Нуждата да се девоенизира производството включва в себе си един основен момент – развитието на автомобилната промишленост като цяло. Компанията Rover получава от правителството оскъдна квота от стомана и разрешение да възобнови производството на цивилни автомобили. Предоставени за тази цел са заводите в Солихъл, които дотогава произвеждат двигатели за самолети и танкове. Територията на завода е огромна, а Ровър могат да си позволят ограничено производство на довоенни модели, които макар и качествени са скъпи за това време автомобили. Необходимостта от нови идеи става очевидна.

 

През това време Ровър се управлява от братята Спенсър и Морис Уилкс. Те решават да излязат на пазара с нов автомобил – евтин и лесен за обслужване. Основна необходимост при създаването на новия автомобил е била, в него да се използват колкото се може по-малко листове стомана, заради правителствената квота върху този метал. С развитието на идеята се заема Морис Уилкс, а за основа на проекта се взема тогавашния Willis Jeep. Историята е интересна и си струва да се разкаже – по това време Морис Уилкс е главен конструктор на завода. След повреда в неговия Jeep, се ражда идеята завода да започне да произвежда “Работен кон за фермера”, както се изразява самия Морис Уилкс. Двамата решават да нарекат машината “приятел на фермера”, а впоследствие, името се оформя като “Ровър на земята” – Land Rover.

 

Двамата братя незабавно отишли до склад за армейски излишъци, сдобили се с 2 Willis Jeep, а след това ги сглобили, вече с детайли от Ровър – двигател, скоростна и разпределителна кутии за четворно задвижване и нов заден мост. Добавили и елементарна каросерия с брезентово покритие. Морис Уилкс влагал в колата бъдеще дотогава, докато правителството не отмени квотите за различни суровини и я възприемал като такъв “междинен” вариант.

В следвоенните години нуждата от алуминий за военната авиация драстично спаднала и поради това, този метал станал по-достъпен от стоманата. От този факт се родила гениалната мисъл купето да се изработва от алуминий и по-точно от сплавта Birmabright. Качествата на алуминия предоставили още няколко плюса: първо – поради това, че е мек, обработката била по-лесна и бърза, което пък намалило себестойността на продукцията и второ – устойчивостта му към корозия идеално обезпечавала експлоатационните условия, за които била предвидена колата. Следвоенните излишъци от зелена боя определили цвета на автомобила за години напред.

Недостигът на стомана наложил в шасито да се използват всякакви подходящи стоманени елементи, а накрая, ако няма друга възможност да се прибягва до употреба на стоманата от квотата. Постигната била икономия на време, пари и суровини, а създадените шасита били изключително здрави и надеждни. Сглобяването на прототипа започнало през 1947г. и било завършено през пролетта на следващата година. Прототипът бил с централно разположен волан и станал известен под името “centre steer”.Една от легендите на автомобилната индустрия се родила.


Около десетилетие по-рано, влагайки сходни концепции в работата си, Фердинанд Порше създал друга абсолютна легенда – Фолксваген, по-късно наречен “Бръмбар”. След построяването на 25 опитни образци, Land Rover бил представен на изложението в Амстердам на 30 април 1948г. Компанията Ровър станала обект на огромен интерес спрямо новия модел. Първоначално замисленото от Морис Уилкс бъдеще на Land Rover като междинен вариант престанало да съществува. Вместо това, през 1948г. количеството произведени всъдеходи се равнявало, а на следващата година превишило два пъти производството на седани с марката Rover. Земният скиталец осигурил на компанията Ровър постоянен доход и обезпечил развитието и в посока на усъвършенстване на модела и съответствие на клиентските желания. 


През 1950г. била усъвършенствана трансмисията. Посредством ръчка, шофьорът можел да избира между задвижване само от задната ос или постоянно четворно. Освен това, клиентите можели да избират между различни варианти на каросерията и разстоянието между осите, което направило колата приложима в множество сфери на живота. Военните специалисти не закъснели с признанието си за машината и тя била възприета на въоръжение в повечето “западни” тогава страни. Компанията Ровър добавила още едно перо в приходите си. През шестдесетте години, Land Rover значително разширява дейността си, предлагайки вариант forward control и работейки за индивидуални и специални поръчки. Конструиран и създаден е специален десантен Land Rover с общо тегло 500кг., който по въздух е могло да бъде спуснат в зоната на бойни действия. Отначало замислен като непретенциозна кола в помощ на фермерите, Land Rover се наложил като средство за придвижване при изпълнението на всевъзможни мисии – използвали го спасители, строители, фермери, лекари, но общото било надеждността му в трудни експлоатационни условия и проходимостта му през тежки терени. Кралското семейство също използвало Land Rover . А създателите на машината дори не подозирали ширината на приложение на Land Rover.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник