Шефът на Volkswagen е най-успешният мениджър в бизнеса

Шефът на Volkswagen е най-успешният мениджър в бизнеса В класацията на Automotive News попадат още лидерите на Fiat, Honda, Toyota, Ford и др.Председателят на борда на директорите на Volkswagen Group Мартин Винтеркорн е най-успешният мениджър за 2012 г. Класацията е на агенция Automotive News, като е подчинена изцяло на опитите на автомобилните производители да се справят с икономическата криза.


Според агенцията през всички препятствия са преминали успешно само няколко лидери на големи компании. Най-добре от тях се справя Мартин Винтеркорн (на снимката), който печели и наградата „Най-добър управник в индустрията сред европейските компании за годината”. Посочва се, че благодарение на него Volkswagen e лидер на Стария континент, а зад океана се представя много добре с модела си Passat, който се произвежда в Тенеси.

65-годишният Винтеркорн ръководи VW Group от 2007 г. Той е шеф на концерн, обединяващ 12 марки и се стреми да го изведе на първо място в света, като е напълно възможно това да стане преди обявения срок – 2018 г. За тогава Винтеркорн си е поставил цел Volkswagen да продава по 10 млн. автомобила годишно и да изпревари конкурентите General Motors и Toyota. Сериозна роля за това трябва да изиграе новия low-cost (евтин) бранд, който германците ще пуснат през 2015 г. Той ще предлага на развиващите се пазари автомобили с цени между $6000 и $13 000.

„Най-добър управник в Северна Америка” е шефът на концерна Fiat Сержио Маркионе, който успя да остави сериозна следа в автомобилния бизнес, благодарение на закупуването на Chrysler. 60-годишният италианец е известен с това, че предпочита да ходи с пуловери, вместо с костюми Armani. Както и че постоянно говори за кризата в Европа, но това не му пречи да гони повишение на продажбите. Под негово ръководство Chrysler излезе на печалба тази година, а през 2013 г. се очаква приходите на концерна да надминат $1.5 млрд.

„Най-успешен управник в Азия” е шефът на Honda Таканобу Ито. През последната година той трябваше да се справи с пораженията от цунамито в Япония, наводненията в Корея и протестите срещу японските производители в Китай. Освен това Honda трябваше спешно да промени модела Civic, който бе затрупан с много критики. Ито и екипът му успяха да възродят спортната NSX, която обещава да се превърне в хит, когато стъпи на пазара. А също така и да пуснат напълно преработения Accord, който вече е на нова платформа и разполага с нови двигатели, трансмисии и окачване.

„Най-добър управник на азиатска компания в САЩ” стана шефът на Toyota Motor Sales U.S.A. Джим Лентц. Неговата основна цел е запазване на имиджа на компанията, след като се наложи милиони от нейните автомобили да бъдат върнати в сервизите, а също така успя да се справи и с пораженията от цунамито в Япония. Благодарение на Лентц и хората му Camry си остава най-продаваният автомобил в САЩ.

„Най-добър управник на европейска компания в САЩ” е шефът на Volkswagen Group of America Джонатан Браунинг. Той успя да увеличи продажбите на концерна с 30%, като за 10 месеца бяха продадени близо 500 000 автомобила. Това е половината от плановете на концерна за 2018 г. Браунинг оглави компанията преди 2 години и заедно с екипа си успя да убеди местните клиенти, че автомобилите на Volkswagen са подходящи за САЩ. Любопитното е, че 53-годишният Браунинг всъщност е англичанин, като по-рано е заемал ръководни длъжности във Vauxhall и Jaguar.

За „Най-добър дизайнер” бе избран изпълнителния директор на Ford Motor Co. Мори Калъм, който е на поста си от 2006 г. Той отговаря за дизайна на компактния кросовър Ford EcoSport, който бе разработен в Бразилия, но е насочен към много пазари. Преди това 54-годишният шотландец е работил за Chrysler, Mazda и PSA Peugeot-Citroen. Той е в основата на разработката на пикапа Ford F-series Super Duty.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник