Топ-5 на "генералите" в автомобилния дизайн днес

Топ-5 на "генералите" в автомобилния дизайн днес Тенденциите за развитие на съвременния автомобилен дизайн се определя от неголяма група топ-дизанери в различните марки. Дизайнерите, за които става дума по-долу, определено са в тази група, а работата им оказва влияние не само върху вида на моделите на марките за които работят, но и върху вида на моделите на цялата автомобина индустрия.

1. Валтер де Силва
Името на този италианец с испански корени стана известно далеч преди да заеме поста шеф-дизайнер в концерна Volkswagen. Предишните му работи за Alfa Romeo имаха не по-малък резонанс в света на автомобила, а направената от него Alfa Romeo 156 може смело да се нарече един от най-хубавите модели от 90-е години на миналия век. И той, като всеки от водещите световни дизайнери си има „забежки“, като стила на Alfa Romeo 166, предизвикващ по-скоро въпроси, отколкото харесване. Подобна е и случката с „авангардните“ модели на SEAT от началото на века, но след този период той направи толкова много, че провалите му са изтрити тотално. Благодарение на де Силва Audi придоби невероятен облик на моделите си, в който се съчетава немската солидност с парченца италиано-испанска страст. Перлите в сегашното му творчество са моделите Audi A5, Audi R8 и Volkswagen Scirocco.

2. Петер Шрайер
Да направиш красив модел за премиална марка е упражнение по силите на доста дизайнери, но да направиш нещо запомнящо се за масова марка не е по силите на всеки творец. Петер Шрайер е такъв – той разработи първото поколение на Audi TT, което в професионалната среда се смята за една от най-значимите разработки на времето си, оказала влияние върху развитието на дизайна на световната автопромишленост. Какво повече от това? Главният успех, обаче дойде за Петер като шеф-дизайнер на Kia, марка не блестяща с почти нищо, преди той да подпише договор с нея през 2006-а година. Е, засега не е успял да направи „култов“ модел за корейците, като Audi TT, но той преобрази изцяло моделната гама на Kia, нещо изключително досега в практиката на корейската автопромишленост. Kia не само догони световното ниво в дизайна, но дори стана образец за „майка“ си Hyundai, както и за доста японски и американски компании.

3. Стив Матин
Едва ли този британец е супер-велик дизайнер, но от известно време насам той е №1 в страната с претенции за палмата на първенството на автопазара в Европа – Русия. От неговата четка зависи бъдещият облик на правените от АвтоВАЗ модели. Той се е трудил доста за Mercedes-Benz, но главната му работа са всъдеходите ML и GL. От 2005-а до 2009-а е шеф-дизайнер на Volvo, и именно той вдъхна нов живот в имиджа на шведската марка. Негови са Volvo S60 и концепта XC60, определили генералната линия за развитие на стила на марката. През 2011-а АвтоВАЗ успя да го привлече с далеч по-големите си възможности и по-широко поле за дизайнерска работа. На Московския автосалон това лято дебютира концепта Lada XRAY на бъдещата Нива. За руските мерки колата е потресаваща и се очаква серийният й вариант да е не по-малко впечатляващ.

4. Ян Калъм
Ян работи в Jaguar още от 1975-а, но талантът му разцъфна с пълна сила в началото на този век. На границата между вековете старата английска марка беше застинала в безвремие – нямаше нищо ново и интересно, а само безкрайна копирка на традиционния ретро-стил. И именно Ян Калъм намери изход от задънената улица. Всички модели днес имат супер-съвременен имидж, като запазиха узнаваемите плавни лини на старите големи котки. Първият модел от новата епоха беше седанът бизнес-клас Jaguar XF от 2008-а, а след него стана още по-интересно. 2010-а ни донесе монументалния Jaguar XJ, станал един от най-интересните седани представителен клас. На Парижския автосалон тази година сред най-ярките световни премиери беше родстърът Jaguar F-Type. И се засили впечатлението, че това са само първите крачки по посока на новия образ на старата и стабилна английска марка.

5. Марк Адамс
Opel през последните години се разкъсва от проблеми, грозящи компанията дори с банкрут, но по отношение на дизайна тя направи невероятен скок напред. Зад всеки от новите модели, не толкова явно, но се чуства майсторската ръка на топ-дизайнера на марката и вице-президент на Opel по дизайна Марк Адамс. В 2008-а с появата на Insignia стана ясно, че има титанични усилия за преобразяването на Opel. Година по-късно новото поколение на Astra събра не по-малко положителни отзиви и епитети, сред които и нетипичния за немска марка „сексуална“. За тривратата Astra GTC, журналистите вече не пестяха комплименти. А Марк Адамс е готов с всеки нов модел да увеличава авторитета си на дизайнер. Такъв е и новият компактен автомобил Opel Adam, където интересът на купувачите ще се крепи най-вече върху находките на талантливия дизайнер и неговия екип.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник