BMW Concept Ninety (Видео)

BMW Concept Ninety (Видео) 90 години BMW Motorrad, 90 години история на две колела – едва ли има друг производител на мотоциклети в света, който да може да се похвали с толкова дълга и в същото време успешна история като BMW.

Друг повод за празнуване е BMW R 90 S: дизайнерската икона на BMW Motorrad става на 40 години. В чест на тези два юбилея в рамките на Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013 BMW Group представя много особен модел: BMW Concept Ninety. В сътрудничество с ателие за мотоциклети „Roland Sands Design“ дизайнерският екип на BMW Motorrad е създал ексклузивна реминисценция на BMW R 90 S. Бившият мотоциклетен състезател Роланс Сендс и неговия екип са едни от най-търсените партньори при създаването на т.нар „Custom” мотоциклети. Дизайнерския талант и финесът на техническото изпълнение придават на BMW Concept Ninety ексклузивно и самоуверено излъчване. Това сътрудничество издига дизайнът на Роланд Сендс и на BMW Motorrad до ново ниво.

През 1973 година BMW представя върховия модел от моделното семейство „Stroke Six”. С максималната си скорост от близо 200 км/ч BMW R 90 S става един от най-бързите серийни мотоциклети на своето време и отбелязва множество успехи в различни състезания. Моделът впечатлява дори и в покой: за пръв път в процеса на създаване на мотоциклет е включен и дизайнер, за да се постигне успешна комбинация между формата и функцията. Благодарение на това BMW R 90 S е първият мотоциклет в света със сериен обтекател, който в комбинация със задния спойлер в цвят „Daytona Orange“ превръща BMW R 90 S в уникално явление. Дизайнът на BMW R 90 S е изключително иновативен. Скоро оптимизираните в аеродинамично отношение предни и задни обтекатели се появяват и при мотоциклетите на други производители. Днес този „trendsetter” е една от дизайнерските икони на BMW. „BMW R 90 S идва от време, когато в обществото мотоциклетистите се възприемаха като хора извън закона.”, разяснява Едгар Хайнрих, ръководител на BMW Motorrad Design. „Той носеше в себе си бунтовен дух – беше бърз, шумен и див. Чиста емоция! Той вдъхновява дори и днес.”

BMW Concept Ninety възражда духа на този емоционален супербайк. Той пренася емоционалността и вдъхновението на оригиналния модел в днешното време. Концепцията е модерна интерпретация на същността на мотоциклета: връзката между човека и машината – чиста и емоционална. „Днес мотоциклетите на BMW са олицетворение на перфектната функционалност. Ние постигнахме това с тежък труд и сме много горди. Но искаме повече: с BMW Concept Ninety искаме да покажем колко редуциран и чист може да бъде един емоционален мотоциклет на BMW.”, казва Ола Стенегард от дизайнерския екип на BMW Motorrad.

BMW Concept Ninety е спортен боксер с изискани детайли. Основните му пропорции съвсем явно са ориентирани към образеца: обтекателите, резервоарът, седалката и задната част позволяват роднинската връзка с BMW R 90 S да бъде забелязана още на пръв поглед. При BMW Concept Ninety е подчертано и типичното за онези години разделяне на пропорциите на мотоциклетите. Горния ергономичен и аеродинамичен обтекател визуално е ясно отделен от черните двигател и окачване. Той е изработен на ръка от матиран алуминий, който се вижда в предната част, резервоара и отзад. Наситеният оранжев цвят на BMW Concept Ninety също е препратка към легендарния „Daytona Orange“ на BMW R 90 S. BMW Concept Ninety демонстрира много спортна интерпретация на предния обтекател с кръгъл фар. И ако тогава халогените фарове са оптималното техническо решение, то днес лицето на BMW Concept Ninety се облагородява от LED светлинни елементи. Естествено, в Single-дизайн като при BMW R 90 S. Зад тях е разположен динамично оформения резервоар с вдлъбнатини за коленете, който осигурява оптималната връзка между водача и машината. По-назад е осъществено хармонично и плавно преливане на резервоара в седалката. Издигащата се назад линия от кормилото до задния обтекател създава леко клиновидна форма, поради което отстрани BMW Concept Ninety изглежда леко снишен – точно като спринтьор преди експлозивния си старт.

В зоната под обтекателите е разположен двуцилиндровият боксерен двигател с въздушно охлаждане. Той е изцяло черен и символизира мощност, прецизност и най-висока динамика. Цялата механика и технологии съвсем целенасочено е оставена видима и същевременно е оформена с много любов към детайла.

Custom елементи от Roland Sands Design.

Колкото по-дълбоко прониква погледът на зрителя, толкова повече детайли се разкриват пред него. Много от висококачествените компоненти на BMW Concept Ninety са производство на специалистите в „Custom” байкове „Roland Sands Design“ от Калифорния.

В тясно сътрудничество с дизайнерския екип на BMW Motorrad инженерите на Roland Sands Design са оформили и произвели тези компоненти специално за BMW Concept Ninety. Техният подпис се вижда по всички механични детайли около двигателя. Особено старателно и детайлно са оформени и произведени компонентите, които са типични за боксерния двигател – тоест и за BMW. Специални акценти са изпускателните тръби и ауспуси, както и фрезования преден капак на двигателя и капака на клапаните. Фрезованите по технологията “contrastcut” елементи създават чаровен контраст с черните механични детайли. Тази технология е използвана и при джантите. Техният класически дизайн от моторните спортове напомня за успехите на BMW R 90 S в състезанията през 70-те години на миналия век. Материалите и изработката са „произведение на изкуството“ – също като при всички други детайли на BMW Concept Ninety. „За нас бе особено важно чрез уникални детайли да пренесем особения дух на BMW R 90 S в днешния ден – с емоционален дизайн и най-модерна техника.”, казва Роланд Сендс за своя подход към работата. От Roland Sands Design са създадени и произведени и детайлите по спирачките и съединителя, лостът Paralever, както и въздушният филтър под седалката. Старателно изработените уникални детайли хармонично се вписват в цялостния дизайн на BMW Concept Ninety.

„Тук всичко си подхожда перфектно: техниката на BMW, историята на BMW и нашите „Custom” елементи се допълват превъзходно”, описва резултатите от сътрудничеството Роланд Сендс. А Едгар Хайнрих допълва: „BMW Concept Ninety доставя радост във всяко отношение. При оформянето на идеята, при скицирането, при производството. Но най-вече когато седнете върху него и го подкарате. Това е абсолютната машина – също като R 90 S по онова време.” За разлика от другите Custom байкове BMW Concept Ninety може и иска да бъде в движение. Самият мотоциклет, както и всички негови детайли са насочени към най-висока динамика на управлението.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник