BMW показа Concept X5 eDrive

BMW показа Concept X5 eDrive Новото BMW X5 издига ефективността на премиум Sports Activity Vehicles (SAV) до още по-високо ниво. По време на международното автомобилно изложение IAA 2013 във Франкфурт BMW представя следващата стъпка по пътя към насочената към бъдещето ефективност в сегмента SAV.

 BMW Concept X5 eDrive комбинира характерната за марката радост от шофирането с най-интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive и Plug-in хибридна задвижваща концепция. Иновативната технология BMW eDrive гарантира типичния за марката спортен дух. Освен това тя позволява и чисто електрическо шофиране със скорост до 120 км/ч, пробег до 30 километра и среден разход на гориво от 3,8 л / 100 км в ЕС тестови цикъл.

Задвижващата система BMW eDrive на прототипа включва четирицилиндров двигател с вътрешно горене с технология BMW TwinPower Turbo и разработен от BMW Group електромотор с мощност 70 кВт/ 95 к.с. Електромоторът се захранва с енергия от високоволтова литиево-йонна батерия, която може да бъде зареждана от всеки домакински контакт на електропреносната мрежа и позволява пробег от до 30 километра без локални емисии. Разработената за BMW Concept X5 eDrive високоволтова батерия е разположена в особено сигурно при инциденти място под пода на багажника, при което е запазена вместимостта му. В зависимост от нуждите и ситуацията водачът може да избира между три режима на движение – интелигентно хибридно задвижване с оптимално съотношение между спортен дух и ефективност, чисто електрически режим без емисии или "Safe Battery" за съхраняване на актуалното ниво на заряд на батерията.

Иновативният характер на BMW Concept X5 eDrive се подчертава и от дискретните, но прецизно подбрани акценти. В чаровен контраст на лаковото покритие Silverflake - металик са пластините на бъбрековидната радиаторна решетка, на въздухозаборниците и в долната част на задната броня, които са боядисани в разработения специално за BMW i цвят BMW i Blue. Освен това BMW Concept X5 eDrive се отличава със специфично оформени дъги на покрива, осветен по време на зареждане контакт за електрическия кабел и 21-инчови алуминиеви джанти с ексклузивен, оптимизиран аеродинамичен дизайн.

BMW eDrive в Sports Activity Vehicle : интелигентна хибридна техника за ненадмината ефективност и характерната радост от шофирането

Чрез електрифицирането на задвижването BMW разкрива особено голям потенциал за понижаване на разхода на гориво и CO2 емисиите. Специално разработената от BMW Group технология BMW eDrive се предлага в различни варианти, прецизно съгласувани със съответната автомобилна концепция. На IAA 2013 своята световна премиера ще отпразнува BMW i3 – първият сериен автомобил на BMW Group с чисто електрическо задвижване. Успоредно с това ще бъде представен – след BMW Concept Active Tourer през 2012 година – и вторият Plug - in хибриден автомобил с BMW eDrive . При него технологията BMW eDrive за пръв път е комбинирана с интелигентната система за двойно задвижване BMW xDrive . BMW Concept X 5 eDrive предлага ненадминати динамични възможности, което се дължи на електронно управляваното и напълно променливо разпределение на мощността между предните и задните колела. Независимо от избрания режим на шофиране създадения от електромотора, двигателя с вътрешно горене или двата агрегата задвижващ момент се насочва бързо и прецизно там, където най-ефективно може да се превърне в ускорение. Характерните за SAV качества – уверено сцепление и оптимизирана стабилност по курса при всякакви метеорологични и пътни условия, както и повишена пъргавина при динамично движение по завои – могат да бъдат постигнати по ненадминато ефективен начин. Гъвкавите и спортни динамични възможности на BMW Concept X5 eDrive са съчетани със среден разход от 3,8 л/ 100 км и емисии на СО2 от 90 г/ км. Радостта от шофирането и ефективността на BMW Concept X5 eDrive се повишават от електромотора, който развива максимална мощност от 70 кВт/ 95 к.с. и благодарение на високия си въртящ момент, който е на разположение още от покой, демонстрира типичната за електромоторите спонтанност на разгръщането на мощността. Разработеният от BMW Group синхронен електромотор се отличава с линейно разгръщане на мощността дори и при високи обороти и натоварване, както и с оптимизирано тегло. Той може сам да осигури развиването на максимална скорост от 120 км/ч. В рамките на функцията Boost той осигурява и осезаема подкрепа на двигателя с вътрешно горене при ускорения и повишава еластичността. BMW Concept X5 eDrive ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 7,0 сек.

Режим ECO PRO и чисто електрическо шофиране: ефективност по мярка

Също като при актуалните серийни модели на BMW , така и BMW Concept X5 eDrive е оборудвано с бутон Контрол на шофирането т. нар. “Driving experience control switch” , който позволява избор от три различни режима на шофиране. ECO PRO подпомага особено ефективния стил на шофиране. Този режим се активира автоматично при стартиране на автомобила. Отличава се с интелигентна функционалност на хибридното задвижване. В зависимост от ситуацията на пътя управлението на енергията се активира най-ефективната форма на взаимодействие между двигателя с вътрешно горене и електромотора. В комбинация с навигационната система водачът разполага със специфичен за хибридния модел Proactive Driving Assistant , който при избора на режим взима под внимание и профила на трасето, евентуалните ограничения на скоростта и натовареността на движението. Освен ECO PRO водачът може да избере и чисто електрически „ all electric ” режим на движение. При напълно заредена батерия автомобилът може да измине, в този режим, до 30 км. с чисто електрическо задвижване и без локални емисии. Друга възможност е т. нар. "Safe Battery" . При него целенасочено се запазват енергийните резерви в батерията, например когато водачът желае да съхрани електрическата енергия за по-късен етап от пътуването напр. в градски условия, където определена част от разстоянието може да бъде измината изцяло с електричество.

Пригодност за всекидневието: гъвкави варианти за зареждане и практичност

За максимално оползотворяване на преимуществата на електрифицираното задвижване по отношение на ефективността, BMW Concept X5 eDrive е конструирано като Plug - in хибриден автомобил. Неговата високоволтова батерия може да бъде зареждана от всеки домакински контакт, от създадената за по-бързо зареждане устройство Wallbox или от обществените станции за зареждане. Високата гъвкавост при избора на източници на енергия се подпомага и от включения в комплекта кабел за зареждане. Той се съхранява в отделение под равното дъно на багажника. Под него е разположена батерия, благодарение на което вместимостта на багажника е намалена незначително. Той предлага достатъчно място за два големи куфара респективно четири 46-инчови чанти за голф. Запазва се както високата гъвкавост, която се гарантира и от сгъваемата в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка, така и разточителното предлагане на място и високият комфорт при пътуване, осигуряван от този SAV с пет места.

Интелигентна свързаност за по-висока ефективност

Иновативните функции на BMW ConnectedDrive подпомагат планирането на мобилността, с фокус върху максимално използване на електрическото задвижване. За тази цел в BMW Concept X5 eDrive винаги се показва актуалния чисто електрически пробег. Освен това се изобразява и динамичния пробег, който благодарение на интелигентната свързаност винаги отчита и всички свързани с пробега фактори като трафика, профила на трасето и стила на шофиране.

При активирано водене по маршрута изборът на т. нар. points of interest върху навигационната карта е възможност за обозначаване на разположението на обществените станции за зареждане. Водачът получава информация както за станциите за зареждане по трасето, така и около целта на пътуването. Освен това системата информира колко време е необходимо за пълното зареждане на батерията.

Цялата информация, отнасяща се до заряда на батерията и електрическия пробег, може да бъде изобразена и на смартфона на водача. Р азработеното специално за изискванията на електрическата мобилност приложение Remote App на BMW ConnectedDrive дава възможност процеса на зареждане на батерията да се управлява от мобилния телефон. Освен това свързаният към електрическата мрежа автомобил може да се програмира предварително: възможно е дистанционно активиране на отоплението и климатичната инсталация, за да може преди началото на пътуването в интериора да цари приятна температура.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник