Кадилак навършва 111 години.

Кадилак навършва 111 години. На 22 август 1902 г. в Детройт се ражда компанията Cadillac Automobile Company, която се превръща в легенда на американското автомобилостроене. За повече от 1 век на нейни машини са се возили едни от най-влиятелните хора на планетата. Ето някои наистина впечатляващи факти за марката, създала най-разкошния автомобил на Америка.

Автомобил за президента
Още от самото си създаване, Cadillac винаги се е радвал на голяма популярност сред високопоставените лица. През 1933 г. президентът Франклин Рузвелт е на визита в Чикаго, когато на една от улиците в града автомобилът му е обстрелван. Той не е пострадал, но при престрелката е убит кмета на града.

След инцидента службите за сигурност решават да вземат специален брониран автомобил за Рузвелт. Това е Cadillac V-8 Town Sedan – колата на прочутия гангстер Ал Капоне. Тя е оборудвана по последна дума на техниката, като разполага с бронирани стъкла и специални отвори за оръжие, които са маскирани. Задното стъкло пада и оттам може да се стреля с картечница. След ареста на Капоне, колата е конфискувана и дадена на президентските служби.

Cadillac звучи мъжествено
Малцина знаят, че компанията Cadillac е получила своето име благодарение на френския капитан Антуан де Кадилак, който в края на 17-и век основава край живописното езеро Ели града Детройт, превърнал се по-късно в столица на американската автомобилна промишленост. Името не е избрано лесно, но създателите на компанията са искали тя да се асоциира с мъжество, предприемачески дух и френска неотстъпчивост.

В крайна сметка компанията успява да обедини качествата на Антуан де Кадилак, тъй като моделите на й значително се отличават от бруталните американски автомобили. В тях има нещо наистина старомодно и европейско, което привлича клиентите.

Пръв навсякъде
През 1910 г.  именно Cadillac започва пръв производството на закрити автомобили. Идеята е, че колата трябва да може да се използва във всякакви условия. Освен това компанията първа въвежда стартера и електрическата система за запалване на двигателя. Разбира се, удобството на подобни нововъведения са приети изключително радушно, като автомобилите на Cadillac започват да се ползват с огромна популярност и сред женския пол. А това е огромна крачка напред в развитието на автомобилната индустрия.

Също така през 1912 г. шефът на компанията Хенри Лиланд започва да обмисля стандартизация на резервните части. През същата година са произведени 3 автомобила Cadillac Model K, които са изпратени в британския автомобилен клуб. Идеята на експеримента била машините да изминат по 40 км, след което да бъдат напълно разглобени, а частите им разменени. Последвало ново сглобяване, след което автомобилите изминали още 800 км.

Разкош и съвършенство
През 30-те години на миналия век Cadillac се превръща в еталон на класически американски разкош. Тогава излиза новият Cadillac Series 452 Roadster и са създадени нови 12- и 16-цилиндрови V-образни двигатели. Благодарение на футуристичния си вид и разкошен салон машините на компанията изпреварват своите конкуренти с десетилетия.

През 1941 г. Cadillac става първата компания в света, която въвежда хидро-механична скоростна кутия, климатик и волан, който се регулира по височина. Освен това създава и най-мощният двигател за лек автомобил в света – 8.2-литров V8 с мощност 400 к.с.

Дизайн в стил Дали
През 50-те години на миналия век в General Motors решават, че дизайнът на моделите на Cadillac е морално остарял и се обръщат с молба към самия Салвадор Дали да им нарисува напълно нов автомобил. Художникът е избран, тъй като е сред най-големите почитатели на марката. Молбата от GM го заварва на откриването на негова изложба в друг град, но това изобщо не му пречи и той се захваща веднага за работа. С химикалка върху бланка от поща той рисува знаменитите си картини „Течащия автомобил” и „Специалния автомобил”.

Освен това легендарният художник предлага на компанията име за нов концепт - Cadillac de Gala в чест на съпругата си Гала. В Cadillac решават, че няма как да изпълнят този дизайн в реални условия. Все пак идеите на легендарният художник не отиват на вятъра – по-късно компанията използва дизайна на Дали в модела си Eldorado.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник