Продажбите на VW в САЩ тръгнаха надолу

Продажбите на VW в САЩ тръгнаха надолу Скандалът с манипулираните данни на емисиите вредни газове се отразява за първи път на данните на продажбите на германския автомобилен концерн Volkswagen. И то значително.

През ноември продажбите в САЩ на основната марка се сриват на годишна база с 24,7 на сто до 23 882 броя, съобщи компанията във вторник. Също засегнатата от скандала дъщерна компания Audi успява да отчете само минимален ръст. Доста по-добре се справя международната конкуренция, предава DPA.

Volkswagen US обвини за срива в продажбите самоналожената заради аферата забрана за продажби на колите с 2,0- и 3,0-литрови дизелови двигатели. Пазарни наблюдатели съобщиха за сериозна пазарна офанзива с намаления на цените в САЩ, но и при бензиновите двигатели VW отчита спад на продажбите. Особено при моделите Passat и Jetta, най-важният модел, положението е доста плачевно. В допълнение, самият ноември е имал с два работни дни по-малко, спрямо същия месец година по-рано.

Audi отчита ръст от 0,4 на сто до 16 700 коли. През предишните месеци обаче продажбите растяха значително по-бързо. Другата дъщерна компания Porsche отчита спад от 5,3 на сто до 4450 броя. В началото на ноември VW, Audi и Porsche преустановиха продажбите на дизелите с 3,0-литров двигател, в които е вграден забранен от американското законодателство софтуер.

Междувременно продажбите на BMW в САЩ отчитат нов ръст след лекия спад през октомври. През ноември компанията е продала 36 447 коли – с 1,2 на сто повече от преди година. Преди всичко кросовърът X3 отчита силен ръст, но и BMW 5-Series се продава все по-добре.

Конкурентът Mercedes-Benz изненадващо отложи за сряда оповестяването на данните си за продажбите. Причината за това е компютърен проблем, обяви компанията майка Daimler.

Лидерът в бранша Fiat Chrysler Automobiles успява да постигне увеличение на продажбите от 3% и по този начин публикува 68-и пореден месец с повишение. За американския лидер General Motors месецът носи ръст от 1,5% на годишна база. Местният конкурент Ford Motor обаче може да се похвали с нарастване от едва 0,3%.

Японските конкуренти Toyota Motor и Nissan Motor отчитат увеличения на продажбите от 3,4 и 3,8%, докато продажбите на Honda Motor се свиват с 5,2%.

Въпреки че ноември в исторически аспект е по-скоро слаб месец, бумът на продажбите в САЩ се задържа. Реализациите са подкрепени от традиционния Черен петък. В допълнение, ниските цени на бензина и благоприятните условия за финансиране увеличават търсенето, особено на SUV аетомобили и пикапи. Автомобилният пазар в САЩ е напът да запише продажби от 18 милиона автомобила през 2015 г. и по този начин да постигне най-добър резултат от 15 години.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник