Ричард Хамънд за старата кола

Ричард Хамънд за старата кола Катастрофата не беше голяма. Нямаше нужда от линейки, нито пък трябваше да се появи някой и да отцепи района. Просто нелеп сблъсък, но беше страшен шок за мен.

Това се случи преди 16 години, а аз, както обикновено, се бях замечтал, но този път си имах причина – животът ми беше на път да се промени и това изискваше да се настроя умствено. След седем години работа като радиоводещ напуснах и си намерих истинска работа. Е, почти. Карах на юг от дъждовния Ланкашър, на път да стана служител „връзки с медиите“ в автомобилна компания. Това значеше две неща – първо, трябваше ми костюм, и второ - можех да се срещам и да си бъбря с водещите на автомобилните телевизионни предавания. И може би един ден да прескоча оградата и самият аз да стана такъв – това ми беше мечта още от дете, когато гледах TopGear.

Беше рисковано, почти сигурно нямаше да сработи, приятелите ми в радиото бяха разочаровани от мен, а аз всъщност нямах костюм. Но това беше най-добрата ми възможност, ако исках да правя неща от типа на ядене и живеене в нещо различно от боядисана в кафяво гарсониера. И така, докато подобни мисли окупираха малката ми бирмингамска кратуна, внезапното спиране на обичното ми въгленовочерно Scirocco GTX ми дойде като гръм от ясно небе. Бях ударил колата пред мен на кръговото – просто чукване, нищо сериозно. Последваха извинения, писане на обяснения и угризения, когато оглеждах нащърбената предница. Старото ми Scirocco – бяхме преживели толкова приключения заедно... Е, почти. В повечето случаи се повреждаше насред пътя, но аз си бях горд с него и гледах с обич лъскавата му наситена боя под слоя лак. При всяко положение това беше краят за него. С новата работа получих и служебна кола – малка и немощна, но чисто нова и щеше винаги да работи. След това пътуване старият VW щеше да получи кратък момент слава в малко каре на страниците на Auto Trader, преди да премине в други ръце срещу по-малко от исканата цена, но повече от истинската му стойност.

Работата е там, че това можеше да се случи по различен начин или въобще да не се случи. Моето Scirocco беше третото, което огледах. Исках такава кола, защото барабанистът в групата ми имаше същата и си помислих, че щом той успява да побере барабаните си в нещо по-готино от Escort или Golf, значи и аз със сигурност можех да напъхам баскитарата си в нея. Отказах се от първото Scirocco, което огледах (кожените седалки бяха станали на нищо, а миризмата в багажника можеше да предизвика интереса на полицията). Огледах втора, версия GT, с по-малък двигател – беше безупречна. Собственикът разполагаше с пълна сервизна история, пробегът беше едва една четвърт от това, което можеше да се очаква от едно Scirocco, интериорът беше перфектен, каросерията блестеше от здраве и пъргавина, скрити под безупречната боя. Която беше ярко, очеизваждащо оранжево. Ръждивата ми сребристосива Opel Manta стоеше и капеше масло на бордюра зад мен, докато аз оглеждах Scirocco-то и се опитвах да си представя как щях да се чувствам, ако се появя на участие или в колежа с оранжева кола. Не можех да го направя. Отказах и тази оферта и купих следващата, която ми попадна – същата, която ударих на кръгово в Съри.

Купих я заради цвета – злобно тъмносиво, което изглеждаше страхотно, а и двигателят беше по-големият 1,8-литров. Взех я въпреки факта, че беше боклук на часове от смъртта. Нуждаеше се от постоянни грижи, играеше си с мен, прецакваше ми бюджета и ме изоставяше. Но си я обичах. И тук се появява интересен въпрос. Присъща ли ми е склонността да се примирявам със слабостите на красива кола? Предпочитах ли хаоса и блясъка на повредена, но добре изглеждаща машина, вместо скучната надеждност на по-обикновена? И ако да – как би ми се отразило, ако бях взел оранжевата? Дали надеждността й, възможността да планирам пътуване и да знам, че ще стигна без проблеми, щяха да повлияят на младото ми, развиващо се съзнание? Щях ли да стана уважаван и отговорен член на обществото, вместо водещ в амбициозно, но безсмислено телевизионно предаване?

Факт е, че днес оранжево VW Scirocco вероятно е желано ретро-готино нещо. Приятният му характер щеше да се съчетае с артистичния ми ум и да ме превърне в дизайнер или архитект. Ето защо независимо дали обичате, или мразите коли (предполагам, че е първото, като вземем предвид какво четете), те са безкрайно увлекателна и противоречива тема. Понякога се самоопределяме с тях, понякога влияят на това, което сме. А по този въпрос можем много да говорим.

Ричард Хамънд

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник