Динамика и комфорт - Latitude на Renault

Динамика и комфорт - Latitude на Renault За да представи новото попълнение в D-сегмента, френската автомобилна компания Renault, събра журналисти от цяла Европа за тест на Latitude - новият световен модел на Renault, който ще се продава в над 50 държави в цял свят.

Вероятно от там идва и името му -  Latitude, което в превод от английски означава географска ширина. Комфортният, дори луксозен седан бе представен на автомобилното изложение в Париж през октомври 2010 година и още от януари 2011 година ще бъде наличен у нас.

Новото луксозно возило на Renault има нелеката задача да се бори на пазара в Европа с автомобили като Vw Passat, Skoda Superb и Opel Insignia. Мисията му се усложнява допълнително от факта, че французите имат горчив опит в този сегмент с предшествениците на Latitude  - Safrane и Vel Satis, които не се радваха на особен интерес.

Latitude обаче разполага с ценни оръжия, които трябва да му помогнат в този висококонкурентен клас - просторна пътническа кабина, луксозен салон с много екстри, мощни двигатели, класически, елегантен стил и атрактивна цена.

Размери и дизайн

Дизайнът на возилото определено няма да накара много от нас да обърнат глава след него. Външността на Latitude може да се определи като класическа, елегантна. Това е разбираемо, поради простата причина, че колата е насочена към хора, които не търсят показност, а качество и комфорт.

 


Хромираните елементи и едрата радиаторна решетка подсказват за по-високия статут на модела, а добре балансираните пропорции на размерите и елегантните линии - за високия комфорт, който очаква пътуващите на борда на автомобила.

Щедрите размери на Latitude (Дължина = 4 897 мм / широчина = 1 832 мм / височина = 1 483 мм / колесна база = 2 762 мм), осигуряват просторна пътническа кабина с най-голямото в този клас пространство за коленете на пътуващите отзад – 253 мм. За удобство на пътуващите са предвидени многобройни ниши и обособени пространства за дребни предмети, като жабката с охлаждане и обем 9,6 литра и пространството за предмети с обем 2,4 литра в централната конзола.

Интериорът ни впечатли още с влизането в автомобила. При отварянето на вратите се активира поставения в центъра на арматурното табло цветен TFT екран, на който излиза съобщение, посрещащо водача на борда. След това, при стартирането на двигателя, светват и инструментите на таблото, всички с фоново осветление, при което е използвана LED технология.

 


Интериорът е изпълнен с прецизно изработени, висококачествени материали, а интегрираните елементи от кожа и хром придават на салона комфорт и уют. Инженерите на Renault са вложили много време в акустичния комфорт в пътническата кабина, а резултатът е поразителен. На борда на Renault Latitude е много тихо - толкова, че при отварянето на прозорец, шумът отвън може да ви стресне.

Ще изброим само част от глезотиите, предназначени за максимален комфорт на пътуващите - седалка на водача с масажна функция, работеща в четири режима, тризонов електронен климатик със система за пречистване на въздуха с активен въглен и сензор за токсичност, йонизатор за въздуха, който работи в два режима и пакет Relax с 2 аромата парфюм (Blue Ocean и Mango), аудио система 3D Sound by Arkamys® или Bose® Sound System, вградена навигационна система Carminat TomTom® или Carminat Bluetooth® DVD, функцията Bluetooth® и възможност за дигитално свързване Plug&Music и много други.

Двигатели

Latitude предлага избор от един бензинов и три дизелови агрегата.

Бензиновият е с обем 2.0-литра, има максимална мощност 140 к.с и максимален въртящ момент 195 Nm.. С този бензинов двигател Latitude ускорява от 0 до 100 км/ч. за 9.3 секунди и изисква средно по 7.9 литра гориво на 100 км.

Дизеловите версии на Renault Latitude се задвижват от 2-литров dCi, който се предлага в два варианта на максимална мощност - 150 к.с и 175 к.с.

С механична предавателна кутия, максималният въртящ момент на dci 150 е 340 Nm при 2 000 об/мин. Автомобилът отделя 140 грама CO2 на километър и изразходва средно по 5.3 литра гориво на 100 км.
 

С автоматична трансмисия, по-мощният dCi 175 постига комбиниран разход от 6,5 литра на 100 км, а максималният му въртящ момент e 360 Nm при 2 000 об/мин.

В гамата двигатели на Renault Latitude влиза и най-новият 6-цилиндров мотор на алианса Renault-Nissan, разработен от Renault. Tой е V6 с обем 3.0 литра и генерира максимална мощност от 240 к.с и максимален въртящ момент от 450 Nm, наличен още при 1 500 об/мин.

Динамиката на автомобила с този двигател е впечатляваща – ускорение от място до 100 км/ч. за 7.6 секунди и максимална скорост на движение - 235 км/ч. Средният разход при комбиниран цикъл на движение е 7,2 литра на 100 км, като автомобилът отделя 188 грама CO2/км.

Тестваната от екипът ни версия беше оборудвана именно с новият V6 dCi двигател. Двигателят е мощен, но плавен, което прави пътуването изключително приятно. Автоматичната трансмисия превключва много прецизно, почти неусетно за пътуващите на борда на Latitude.

 


Renault Latitude е плод на алианса Renault-Nissan и барат близнак на южно корейския луксозен седан Samsung SM5. Според някои това е сериозен недостатък. Трябва да отбележим обаче, че Latitude се отличава с нов външен и вътрешен дизайн, променено окачване и нови двигатели. Автомобилът е преминал през изключително тежка тестова програма, проведена при най-трудните атмосферни условия - висока температура, арктически студ, лоши пътища, много прах и т.н. В програмата са участвали над 30 автомобила, които общо са изминали почти 1,1 милиона километра.

Дали Renault Latitude ще се наложи на световните пазари ще покаже само времето. Вече изброихме част от достойнствата на модела, които ще му помагат в битката с конкурентите. За финал оставяме една от най-важните - цената.

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник

Съветите на доктор Друмник